Tips voor starts op de woningmarkt

Wanneer u zich voor het eerst begeeft op de woningmarkt, zal alles nieuw voor u zijn. Zo zult u bekend moeten worden met hypotheken, de woningmarkt in het algemeen en het aanbod wat er ter beschikking is op bepaalde momenten.

Voorzie uzelf van goede informatie

Wanneer u van plan bent om een koopwoning aan te schaffen is het allereerst aan te raden dat u aan om een erkende adviseur in de hand te nemen. Deze helpt u bij het gericht zoeken van een woning en kan hierbij uw wensen en behoeften in meenemen. Zo kijken zij ook naar de prijsklasse waarin u zich wilt verdiepen en de maandelijkse kosten die aan een huis kleven.

Bereken uw maandlasten bij ING

Kies niet de goedkoopste hypotheek! Kijk ook goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden voordat u daadwerkelijk een hypotheek gaat afsluiten. Zo komt u later niet voor eventuele verrassingen te staan.

Bij een aankoop is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze is over het algemeen goedkoper dan wat u voor ogen heeft. Ook kunt u deze makelaar voor een aantal zaken in schakelen en een aantal zaken zelf regelen. Dit bespaart kosten, maar zo kunt wel professioneel advies krijgen.

Blijf lang genoeg in een koopwoning

Het kopen van een woning zal de nodige kosten met zich meebrengen. Hierbij moet u denken aan kosten voor de notaris, de overdrachtsbelasting en de kosten van een taxateur en de bouwkundige keuring. Over het algemeen duur het vijf jaar voordat u deze kosten terug heeft verdiend, dus raden wij aan tenminste vijf jaar in uw woning te blijven wonen.

Adviesgesprekken

Wanneer er voor u een adviesgesprek gepland staat bij een makelaar is het verstandig om hier goed voorbereid naartoe te gaan. U moet antwoord geven op een aantal lastige zaken en het is daarom handig dat u zich inleest in de situatie. Hierdoor kan je makelaar u ook niet op het verkeerde been zetten door bijvoorbeeld een voor hen aantrekkelijkere woning aan te bieden.